Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Λεξικό τσέπης

Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιογράφων είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι (και τεχνοφοβικοί) μάζεψα διάφορους όρους που χρησιμοποιούν τις τελευταίες μέρες χωρίς στην πραγματικότητα να ξέρουν τι σημαίνουν και θα τους εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ. Κάθε προσθήκη ή διόρθωση ευπρόσδεκτη.

Internet: Ούτε Internέt ούτε Intέrnet, ούτε Identέt κύριε Κουίκ. Ίντερνετ ή διαδίκτυο. Είναι ένας ιστός που συνδέει τους υπολογιστές και επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων. Το υλικό που διακινείται μέσω αυτού είναι αποκλειστικά ευθηνή ανθρώπων, για αυτό σταματήστε να το δαιμονοποιείτε.

Blog: Εκ των αγγλικών web + log, δηλαδή διαδικτυακό ημερολόγιο ή ιστολόγιο. Είναι ένας χώρος που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται ως προσωπικό ημερολόγιο που όμως εκτίθεται σε κοινή θέα. Μέσα από αυτό ο blogger (βλ. παρακάτω) καταγράφει προσωπικές εμπειρίες, σχολιάζει την επικαιρότητα, ασκεί κριτική, προσκαλεί τους αναγνώστες του σε διάλογο. Τα blog μπορούν να έχουν γενική ή συγκεκριμένη θεματολογία.

Blogger: Εκ των αγγλικών web + log και την κατάληξη –er. Ο blogger ή ιστολόγος είναι αυτός που καταγράφει προσωπικές εμπειρίες, σχολιάζει την επικαιρότητα, ασκεί κριτική, προσκαλεί τους αναγνώστες του σε διάλογο μέσα από το blog του. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτης και όχι ως δημοσιογράφοι. Οι blogger δεν είναι δημοσιογράφοι, ούτε ασκούν δημοσιογραφία ιστολογόντας ακόμα και αν το blog έχει θεματολογία την επικαιρότητα.

Ανάρτηση: Η Ανάρτηση (Post) στα blogs είναι το κείμενο το οποίο συνέταξε ο blogger και στο οποίο καταθέτει τις προσωπικές του απόψεις, απόψεις που σύμφωνα με το σύνταγμα αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι ελεύθερος να εκφέρει ακόμα και αν κάποιοι έχουν λόγους να θέλουν να μην ακούγονται (λογοκρισία).

Σχόλια: Τα σχόλια (comments) είναι το δικαίωμα που δίνει ο blogger στον αναγνώστη του να καταθέσει και αυτός τις απόψεις του, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί του. Αυτό λέγεται διάλογος, ένα πράγμα που τα συμβατικά media υποτιμούν. Για τα σχόλια δεν είναι υπεύθυνος ο blogger αλλά ο αναγνώστης.

Διαχειριστής: Ο διαχειριστής (Administrator) είναι ο blogger ο οποίος έχει προνόμιο διαχείρισης της πλατφόρμας φιλοξενίας. Μερικά από τα προνομία του είναι η αλλαγή του προτύπου σχεδίασης, η διαγραφή αναρτήσεων και σχολίων, η αλλαγή του κώδικα XML/CSS και η διαγραφή του blog. Είναι ο blogger με δικαίοματα διαχείρισης (για αυτό κύριε παρουσιαστά μην τον παρουσιάζεις σαν κάτι τρομερό) .

«Κωδικοί»: Οι δημοσιογράφοι εννοούν τον κωδικό πρόσβασης στο account του blogger, και προφανώς πιστεύουν ότι αυτό έχει κάποια σχέση με το hacking. Καμιά σχέση βέβαια.

Google: Την παρουσιάζουν ως τον Θεό του διαδικτύου. Στην πραγματικότητα είναι μια αμερικανική εταιρία που εκτός των άλλως υπηρεσιών που προσφέρει, φιλοξενεί και τα blogs της Blogspot.com.

Ίσως βέβαια να μην πρέπει οι δημοσιογράφοι να μάθουν για τι πράγμα μιλάνε γιατί μας χαρίζουν άπειρες στιγμές γέλιου.

1 σχόλιο:

Νευρικoς είπε...

Πολύ χρήσιμος όπως λες. Το καλύτερο που άκουσα από δελτίο του Σίγμα αν θυμάμαι καλά ήταν όταν ο παρουσιαστής πρόφερε το youtube( you tube) ως "you to be"..
!!DANG!!