Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Fora... κατηφόρα!

γράφει η Μαρία

Διάβασα το άρθρο της κ. Έλενας Ακρίτα, που για δεύτερη συνεχή φορά ασχολείται με τα blogs και τα forums (τα fora, όπως επιμένει να τα αποκαλεί η ίδια) και δεν κατάφερα να το περάσω στο "ντούκου"!

Σας παραθέτω λοιπόν το άρθρο της και τις δικές μου σκέψεις...

Fora παρτίδα

Πολύ πρωτότυπος τίτλος… Δεν τον έχω ξαναδεί!

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ της προηγούμενης εβδομάδας, μπαίνουμε χαρωπά στο κεφάλαιο «Διαδίκτυο Νο 2» και στα fora (είπαμε, πληθυντικός του forum:

Είπαμε, δεν ξέρω Λατινικά! Α, κλείστε και την παρένθεση…

Από ΄δώ και κάτω θα τα αποκαλούμε απλά φόρουμ, γιατί το πολύ το κυριλέ(ισον) το βαριέται κι ο Θεός!

Ο Θεός δεν βαριέται τίποτα… Ο σοφός λαός λέει για τον παπά κι εγώ για τους αναγνώστες…


Τα φόρουμ, ως χώροι διαλόγου, είναι λιγότερο μοδάτα από τα blogs. Όμως, οι περισσότεροι bloggers (και συνήθως οι πιο γερές πένες) ξεκίνησαν ως μέλη των ελληνικών φόρουμ.

Επειδή κάποιοι (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) δε μας επέτρεπαν τον διάλογο, είπαμε να κάνουμε μονόλογο.

Και παρ΄ όλη την άνθηση των blogs (πόσα είναι ζωή να ΄χουν; Κοντεύουν πια τις 40.000;) τα φόρουμ ζουν, ανθούν και λουλουδίζουν. Άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα, μονοθεματικά, πολυθεματικά, ενδιαφέροντα, αδιάφορα.

Ενημερωμένη σας βρίσκω…


Για όσους ενδιαφέρονται, έχω συγκεντρώσει εδώ κάποιες διευθύνσεις. (Ξέρετε πόσες ώρες μου πήρε; Την ίδρωσα τη φανέλα για πάρτη σας!) Πρώτα όμως να πούμε πέντε πραγματάκια, έτσι ως μπούσουλα:

Είμαι όλη αυτιά… εεε, μάτια ήθελα να πω.


Για τους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία: για να συμμετάσχεις σε ένα φόρουμ δεν πληρώνεις.
Δωρεάν είναι! Τζάμπα πράμα. Αυτό για να μη νομίσει κάποιος αναγνώστης ότι κάνουμε διαφήμιση. Για να εγγραφείς, απλά διαλέγεις ψευδώνυμο, κωδικό εισόδου και δίνεις κάποιο mail που θα το γνωρίζουν μόνο οι διαχειριστές του φόρουμ.

Έτσι ακριβώς!


Πρέπει να είσαι πάνω από 18 χρόνων. Αν είσαι μικρότερος χρειάζεσαι μια γραπτή «γονική συναίνεση». (Δυστυχώς, αυτό είναι τρέχα γύρευε: αν δηλώσεις 18 χωρίς να είσαι, πώς θα σε ανακαλύψουν;)

Εδώ μου τα χαλάτε… Δεν σας βρίσκω ενημερωμένη σε αυτό το κομμάτι… Το όριο των 18 ετών εξαρτάται αποκλειστικά από το περιεχόμενο του forum. Αν το περιεχόμενο δεν είναι ακατάλληλο για ανηλίκους, τότε η γονική συναίνεση χρειάζεται για άτομα κάτω των 13 ετών.

Αφού γίνεις μέλος, μπορείς να συζητήσεις, να τοποθετηθείς, να συμφωνήσεις, να διαφωνήσεις ή και να ανοίξεις εσύ ένα νέο θέμα που σε ενδιαφέρει.

Ε, φυσικά! Αλλιώς τι forum θα ήταν;

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι αγγελικά πλασμένο, να θυμάσαι ότι στα φόρουμ συχνά τα μπινελίκια δίνουν και παίρνουν.

Ε, φυσικά! Αλλιώς τι forum θα ήταν;

Και η ανωνυμία το ενθαρρύνει αυτό.

Είναι γνωστό ότι η ανωνυμία σε κάνει άλλο άνθρωπο… και η επωνυμία χειρότερο!


ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ κοινωνία, έτσι και σε ένα φόρουμ θα συναντήσεις έξυπνους, χαζούς, καλλιεργημένους, στούρνους, συμπαθείς, αντιπαθείς, λαμπερούς και ηλίθιους!

Και πολλούς χαζούς, στούρνους αντιπαθείς και ηλίθιους που παριστάνουν τους έξυπνους, καλλιεργημένους, συμπαθείς και λαμπερούς!


Και τέλος, υπάρχουν φόρουμ με δεκάδες χιλιάδες μελών κι άλλα που είναι μικρά. Να θυμάστε: ουκ εν τω πολλώ το ευ!

Πώς λέμε μικρό στο μάτι… Κάτι τέτοιο, ε;


Και πάμε σε κάποιες διευθύνσεις που αλίευσα (ζητώ συγγνώμη σε άλλα πολύ αξιόλογα που δεν τα πήρε το μάτι μου):

Και πολύ καλά έκανε το μάτι σας… Εσείς δεν είπατε: «Να θυμάστε: ουκ εν τω πολλώ το ευ!»;


http://gnomi.9. forumer. com/index Ένα μικρό φόρουμ, κάτι σαν... ξενοδοχείο- μπουτίκ. Κατά την ταπεινή μου άποψη, από τα καλύτερα που έχω συναντήσει στο Διαδίκτυο. Εξαιρετικές πένες, συναρπαστικές συζητήσεις, σοβαρή επιχειρηματολογία. Θέματα: Κοινωνία, Πολιτική, Παιδεία, ΜΜΕ, Ποίηση και Λογοτεχνία, Επιστήμες, Μουσική, Θέατρο και Σινεμά, Ανθρώπινες Σχέσεις, Πληροφορική.

Δεν το ήξερα, αλλά τώρα που το είπατε, δε σκοπεύω να το μάθω!


● www. multiforums. gr/. Με τις εξής ιδιαιτερότητες: στην ουσία, είναι πέντε φόρουμ στη συσκευασία του ενός. Δηλαδή έχει πέντε διαφορετικά «δωμάτια»: το Κόκκινο (σχέσεις, διασκέδαση, χαβαλές, έρωτας). Το Πράσινο (το στέκι των φιλάθλων). Το Μπλε (των επιστημών). Το Καφέ (γραμμάτων και τεχνών). Το Λευκό (πολιτική και κοινωνικά θέματα). Πολύ καλό φόρουμ, με μεγάλη ζωντάνια.

Το ξέρω κι εγώ… Θυμίστε μου να μην το ξαναεπισκευθώ!


● www. sxeseis. gr/index. Εστιασμένο σε κοινωνικά θέματα: έρωτας, φιλία, γάμος, οικογένεια, επάγγελμα, γονείς, παιδιά κ.λπ.

Δεν το θεωρώ αξιόλογο… Ούτε καν άξιο αναφοράς.


http://phorum.gr. Πολυθεματικό. Από Πληροφορική μέχρι Διαδίκτυο, από επιστήμες μέχρι ψυχαγωγία και από πολιτική μέχρι αθλητισμό.

Στα πολυθεματικά γίνεται συνήθως ένα μικρό… μπάχαλο!

Και τώρα, ας πάμε στα πιο εξειδικευμένα.

Πάμε να δούμε τι θα δούμε…


http://filosofia. gr/forum/index.
php. Προβληματισμοί φιλοσοφικού περιεχομένου, ανταλλαγή απόψεων, ενότητα για πανεπιστημιακά θέματα.

Δεν το γνωρίζω το εν λόγω fοrum αλλά, πολύ κουλτουρέ ακούγεται… Και έχω πρόβλημα δυσπεψίας των κουλτουρέ τύπων… και ειδικότερα των ψευτοκουλτουρέ!


● www.e-psychology. gr/forum. Άγχος- φοβίες, κατάθλιψη, ψυχοδραστικές ουσίες- εξαρτήσεις, κακοποίηση, απώλεια- πένθος, ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, σχέσεις- σεξουαλικότητα, βρεφική- παιδική- εφηβική ηλικία.

Αυτό με τις ψυχώσεις και τις διαταραχές προσωπικότητας, κάτι μου λέει αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ… (ή μήπως δεν θέλω να θυμηθώ;)


http://eva17121.12. forumer. com. «Γυναικείο» στέκι. Εκτός από ενότητες οικογένειας, επαγγέλματος, ομορφιάς, μεγάλη έμφαση δίνεται στις νέες μητέρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ωραίο ακούγεται, δεν μπορώ να πω… Μήπως όμως θα έπρεπε να φτιαχτεί και ένα με αμιγώς ανδρικό περιεχόμενο; Έχουν κι αυτοί ψυχή… Λέω να φτιάξουμε ένα… Σκέφτηκα και το URL... adam17121.12.forumer.com


http://www. myphone. gr/forum. (Ίσως το μεγαλύτερο φόρουμ με περίπου 100.000 μέλη). Εστιάζει αμιγώς στην τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία, υπολογιστές, υπηρεσίες on-line, παιχνίδια κ.λπ.)

Πολυκοσμία κι εκεί, ε; Μα εσείς δεν είπατε: «Να θυμάστε: ουκ εν τω πολλώ το ευ!»;


http://greektvsubs. gr/forum. Αμιγώς ψυχαγωγικό. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τηλεόραση και (δευτερευόντως) κινηματογράφο. Έμφαση στις αγαπημένες σας ξένες σειρές: εκεί μπορείτε να βρείτε πολύτιμο υλικό.

Τηλεοπτικές σειρές είπατε; Ευχαριστώ πολύ, προτιμώ τον κινηματογράφο.


http://www. dys. gr/e/index. Απλά εξαιρετικό.
Για γονείς, παιδιά και νέους ανθρώπους που έχουν δυσλεξία ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες, το φόρουμ αυτό είναι ένας θησαυρός. Υπάρχει σοβαρότατη και πλήρης αρθρογραφία, βιβλιογραφία, νομοθεσία, αλλά και εκπληκτικές συζητήσεις και επί της ουσίας ψυχική στήριξη στα μέλη.

Πραγματικά καλό. Έχω αντλήσει πληροφορίες πριν μερικούς μήνες για μια εργασία σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες… Από μηχανή αναζήτησης το βρήκα, δεν χρειάστηκε διαφήμιση…


ΠΑΡΕΛΕΙΨΑ ΠΟΛΛΑ φόρουμ (κυρίως μονοθεματικά που ασχολούνται με αθλητισμό, μουσική, τηλεοπτικές σειρές κ.λπ.).

Όταν λέμε τηλεοπτικές σειρές εννοούμε «Αν υπήρχες θα σε χώριζα», «Βέρα στο δεξί» κλπ. ή κάποιες άλλες;

Ίσως μια άλλη φορά...

Ίσως μια άλλη φορά τι; Θα διαφημίσετε περισσότερα sites απ’ όσα διαφημίσατε τώρα; Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά η διαφήμιση δεν είναι κάτι που αποφέρει μόνο χρηματικό κέρδος… Μπορεί να γίνει και ένα άλλο είδος διαφήμισης… η αλληλοδιαφήμιση!

Κάντε ένα κλικ κι όπου σας βγάλει. Και μην ξεχνάτε. Μια τσάρκα στη λιακάδα είναι πάντα καλύτερη από μια τσάρκα στο Διαδίκτυο.

Σοβαρά; Και τότε γιατί σε όλο το άρθρο σας διαφημίζετε sites και όχι αξιοθέατα της πόλης;


Καλό σερφάρισμα!

Εγώ θα πω κάτι άλλο… Καλές βόλτες στη λιακάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: