Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Ματιά στον κυπριακό τύπο... 3/3/2008

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

-Εκβιασμοί και σε blog

Μετά τις καταγγελίες περί εκβιασμών με DVD στην υπόθεση Ζαχόπουλου, μια παρεμφερής υπόθεση, αυτή τη φορά μέσω ενός δημοσιογραφικού blog στο internet, το press - gr, συνταράσσει τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο (κίτρινο) blog, κατηγορείται ως εργαλείο εκβιασμών από δημοσιογράφους εις βάρος συναδέλφων τους, πολιτικών και επιχειρηματιών - πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη καταθέσει αγωγές - ενώ έχει ξεσπάσει αντιδικία μεταξύ κυβερνήσεως και ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε συγκεκριμένες ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, που έχουν, όπως είπε, υιοθετήσει ανώνυμες καταγγελίες του συγκεκριμένου blog. Στο μεταξύ, τα ηλεκτρονικά "ίχνη" οκτώ διαφορετικών υπολογιστών, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν σε τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα, διερευνά ο 5ος ειδικός ανακριτής για συμμετοχή στο blog "press - gr". Προ ημερών άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέσχεσαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δημοσιογράφου Α. Καψαμπέλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα που εργαζόταν. Η διαδικασία άρσεως του απορρήτου κινήθηκε έπειτα από μήνυση που κατέθεσε (το 2007) εναντίον του συγκεκριμένου blog o δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης, καταγγέλλοντας πως το εν λόγω blog δημοσιεύονταν συκοφαντικά εναντίον του κείμενα, και ότι λάμβανε e - mails με τα οποία άγνωστοι τον εκβίαζαν, ζητώντας του 30.000 ευρώ.

Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Κωδικός άρθρου: 776807

--

Εφημερίδα Φιλελεύθερος

ρεί λογοκρισία στο Ίντερνετ; Μπορεί να χειραγωγηθεί ένα μέσο που φτιάχτηκε βασισμένο στην απόλυτη ελευθερία; Στην Ελλάδα ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα όρια της ελευθεροτυπίας, ύστερα από τις καταγγελίες που έγιναν για εκβιασμούς μέσα από blog και ιστοσελίδες. Το blog press-gr βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και εναντίον του αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αρκετές μηνύσεις για εκβιασμούς και συκοφαντικά δημοσιεύματα. Είναι γεγονός πως ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε στο Ίντερνετ. Ένα blog ή ένα site μπορεί να στηθεί με ελάχιστα έξοδα και να λειτουργεί με ακόμη λιγότερα, το μόνο που χρειάζεται ένα computer και μια σύνδεση (κατά προτίμηση γρήγορη) στο Ίντερνετ. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε το Ίντερνετ γνώρισε τόσο γρήγορα, τόσο μεγάλη επιτυχία. Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, άλλο τόσο μαγευτικό και συναρπαστικό είναι να γράφεις κάτι και να ξέρεις ότι έχεις τη δυνατότητα να ακουμπήσεις ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Το Ίντερνετ δεν σχεδιάστηκε για να υπόκειται σε ελέγχους. Καθόλου παράξενο που τα ανεξάρτητα blogs αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή και όλοι μιλούν πλέον για τη δημοσιογραφία του Διαδικτύου. Σε χώρες μάλιστα, όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία όπου η λογοκρισία δίνει και παίρνει, τα blogs αποδεικνύονται αληθινή όαση για όσους θέλουν να μάθουν τη πραγματικά συμβαίνει. «Ο καλός μπλόγκερ θα πρέπει να είναι ειλικρινής και δίκαιος στη συλλογή, την αναφορά και την ερμηνεία των πληροφοριών. Ο ηθικός μπλόγκερ θα πρέπει να συμπεριφέρεται στις πηγές και τα θέματά του με σεβασμό. Να παραδέχεται τα λάθη του και να τα διορθώνει άμεσα». Αυτά είναι τα τρία κυριότερα στοιχεία του «άγραφου» νόμου του blogging παγκοσμίως. Τηρούνται πάντα αυτοί οι τρεις κανόνες; Ασφαλώς και όχι, διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε σήμερα για τα όρια της ελευθερίας στο Ίντερνετ. Πρέπει να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά. Θέλουμε ένα Ίντερνετ που να υπόκειται στον έλεγχο κάποιων ανθρώπων, ίσως πολιτικών, ίσως εκδοτών ίσως επιχειρηματιών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δημοσιεύονται αναληθείς ειδήσεις; Ή θέλουμε ένα Ίντερνετ ανεξάρτητο, που παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, θα φτάνουμε στην πηγή των γεγονότων και θα ενημερωνόμαστε για το τι πραγματικά συμβαίνει; Εάν κάποιος θίγεται από τα όσα γράφονται σε κάποιον ιστοχώρο μπορεί να προβεί σε μηνύσεις, όπως προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία. Το να μπουν όμως όρια σε κάτι που εξ ορισμού δεν περιορίζεται, όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουμε και μεγαλύτερη ζημιά. Το Ίντερνετ είναι χώρος ελευθερίας και τέτοιος πρέπει να παραμείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: